Koncertek

Koncertek

Oldott hangulatú, beszélgetéssel fűszerezett szóló zongora estek, melyekben a zongoradarabok között, elhangzik néhány gondolat, érdekes történet vagy egy-egy vers a zeneszerzőről és zeneművekről.


Holdfény

A HOLD a Költészet, Nőiség, Érzelmek, Tudatalatti vágyak, Titokzatosság, Megújulás, Megvilágosodás szimbóluma..."fény az éjszakában"...

A koncerten elhangzó csodálatos zenék - klasszikus és filmzenék - ezt a különlegesen érzéki és sejtelmes világot varázsoljál körénk,  és emelnek bennünket az éjszaka békés és álomszerű világába.

A hangversenyen olyan gyönyörű zenék hangzanak el, mint Debussy: Holdfény, Beethoven: Holdfény szonáta, Schumann Álmodozás, Schubert: Szerenád, Secret Garden, River flows in you, Amelie csodálatos élete...


"A zongora poétája" - CHOPIN

Nem véletlenül illetik Chopint a "zongora poétája" címmel. Kifinomult zenei nyelvezetének és különlegesen érzékeny lelkének köszönhetően minden műve valódi zenei költemény.

Egyedülálló lírája és gyönyörű dallamai varázslatos világba repítik a hallgató lelkét.

A hangverseny keretében szebbnél szebb Keringők, Mazurkák, Prelude-ök és Nocturne-ök csendülnek fel.


 

"A teljesség felé " - J.S.BACH

Ennek a koncertnek az eredeti - nem kevésbé ironikus - címe: Az "unalmas" Bach lett volna. Sajnos ezt a jelzőt nem csak laikus hallgatótól, de komolyzenésztől is hallottam már. Olyan mélyen érintett és annyira bántott, hogy nem hagyott szabadulni a gondolattól, hogy feltétlenül legyen egy Bach estem, amelyben J. S. Bach sokszínű és izgalmas művészetéből egy kis ízelítőt adhatok.

Végül úgy döntöttem, hogy Weöres Sándor: A teljesség felé c. írásának címét kölcsönzöm Bach művészetének jellemzésére, mert számomra az Ő művészete valóban a tökéletes teljesség, Isten felé mutat. Ebben a teljességben, Bach páratlan művészetében Értelem és Érzelem, Játék és Magasztosság, Szenvedély és Líra, Önfeledt jókedv és Mélységes fájdalom, Férfias határozottság és Nőies érzékenység, Mértani pontosság és Természetes ösztönösség, Humor és Bánat a legmagasabb minőségben van jelen. Egyetlen egy dolog hiányzik belőle: az Unalom!

A hangverseny első részében a polifónia fejlődésének lehetünk fültanúi Kétszólamú és Háromszólamú invenciók, majd Preludiumok és Fúgák által / 3-4-5 szólamú /, zárásként pedig Bach: G-dúr Francia szvitje hangzik el.


Klasszikus gyöngyszemek

Vajon mitől válik egy zenemű slágerré?

Sokan kissé lezelően bánnak ezzel a kifejezéssel, mintha attól, hogy sokan szeretnek egy művet, az már értékét vesztené. Pedig a "titok" - szerintem - csak abban áll, hogy ezek a kiválóan megírt zeneművek tudnak valami nagyon fontosat: egyszerűen és őszintén megérinteni az Embert. Képesek eljutni, nem csak a kiművelt, képzett hallgatókhoz, hanem Minden Emberhez, akinek lelke van... és ez hatalmas dolog! ... mert Kodály Zoltán szavaival élve: A Zene Mindenkié!

A koncerten csodálatos zenei slágerek szólalnak meg a Barokk kortól a XX. századi zenéig. Többek között hallható: Beethoven: Für Elise, Mozart: Török induló, Schubert: Szerenád, Albinoni: Adagio, Bach: C-dúr preludium (Ave Maria), Debussy: Holdfény, Weiner: Róka tánc...


Varázslatos filmzene

Próbáljunk meg elképzelni különböző filmeket zene nélkül. Csak prózai szöveg, zajok és csend. Talán így tudjuk leginkább átérezni mit is jelent a filmek esetében - csak úgy, mint az életünkben - a Zene.

A Zene képes Hangulatokat, Érzéseket, Emlékeket és Gondolatokat teremteni és megidézni... és segít abban is, hogy sokkal mélyebben megértsük és megéljük a körülöttünk zajló életet.

Ebben az összeállításban olyan kiemelkedő és sokszor - nagyszerűségükből eredően - önálló életet élő filmzenéket hallhatnak, mint Schindler listája, Zongoralecke, Alkonyat, Amelie csodálatos élete, Cherbourgi esernyők, Love story, Rómeó és Júlia...